Enpara.com’dan yeni müşterilere özel %0 faizli 10.000 TL kredi fırsatı! Hemen incele
hemenbasvur.com kredi veren bir kuruluş değildir. hemenbasvur.com; ülkemizde hizmet veren bankaların faiz oranlarını tek sayfada listeleyerek kolayca karşılaştırma yapmanızı sağlar.
Sunduğumuz hizmetler için kullanıcılardan ücret talep etmeyiz ve her zaman ücretsiz olarak kullanabilirsiniz.
Min. Tutar | Max. Tutar | Vade Süresi | Min. Yıllık Maaliyet Oranı | Max. Yıllık Maaliyet Oranı |
---|---|---|---|---|
500,00 TL | 500.000,00 TL | 3 - 36 Ay | %25,89 | %81,51 |
36 ay vadeli 15.000 TL ihtiyaç kredisi çekmek istediğinizde, mevcut aylık en düşük faiz oranı olan 1,55 ile, aylık taksit ödemesi 575 TL, banka tahsis ücreti 78 TL, yıllık maliyet oranı ise % 25,22 olacaktır. 36 ayın sonunda ödeyeceğiniz toplam ödeme tutarı ise 20.790 TL olacaktır.
İhtiyaç kredisi bireylerin kendi adına kullandığı bireysel kredi türüdür.
İhtiyaç kredisi çeşitleri ipotekli ihtiyaç kredisi ve ipoteksiz ihtiyaç kredisi olmak üzere iki temel üzerinde incelenir.
İpotekli İhtiyaç Kredisi:
Belirli bir mülk üzerinden ipotek yapılarak kredi çekilme işlemine ipotekli kredi denmektedir. Kredi alım esnasında mallar ipoteklenir ve kredi ödemeleri tamamlandıktan sonra da kaldırılır. Yüksek tutarlı kredilerin (100.000 ₺ üzeri) onaylanmasında, ipotekli kredi onay ihtimalini arttırma açısından avantaj sağlar.
İpoteksiz İhtiyaç Kredisi:
Bankaya hiçbir teminat (taşıt, arsa, konut vb.) göstermeden, acil bireysel nakit ihtiyacınızı karşılamak için kullanılan kredi çeşididir.
İpoteksiz İhtiyaç Kredisi Çeşitleri:
1. Alışveriş Kredisi
2. Sağlık Kredisi
3. Tadilat Kredisi
4. Bedelli Askerlik Kredisi
5. Öğrenci Kredisi
6. Borç Kapatma Kredisi
7. Tatil Kredisi
8. Evlilik Kredisi
İhtiyaç kredisi hesaplanırken önemli olan 3 kriter; talep edilen kredinin türü, vade sayısı ve kredi tutarıdır.
Her taksit döneminde kalan anapara ve faiz oranı çarpılır. Bu şekilde ödenecek faiz tutarı belirlenir. Kalan anapara tutarından, taksit ödemesinin anapara tutarı çıkarılır. Kredinin anapara tutarı sıfırlanana kadar bu işlem tekrarlanır. Bu hesaplamanın sonucunda aylık taksit ödemeleri sabitlenir ve ihtiyaç kredisi ödeme planı oluşturulmuş olur. Ödemelerin her taksitinde daha düşük faiz tutarı ödenir.
İhtiyaç Kredisi Vadesi:
İhtiyaç kredisinde vade uzadıkça faiz oranı ve toplam kredi maliyeti de artış gösterir. Bu yüzden vade seçimi yaparken sizi zorlamaması için, bütçeniz dahilinde en hızlı bitireceğiniz süreyi belirlemeniz tavsiye edilir. İhtiyaç kredisi ipotekli veya ipoteksiz olarak maksimum 36 ay (3 yıl) vade ile kullanılabilir.
Kredi Dosya Masrafı:
Kredi dosya masrafı, kredi tutarınızın binde 5’inden daha fazla olamamaktadır. Örneğin, 10.000 ₺ ihtiyaç kredisi kullanacak biri en fazla 50 ₺ dosya masrafı öder. Bazı bankalar kendi özel kampanyalarında dosya masrafı tahsis etmeyebilir. Sıfır dosya masrafı tamamen bankaların kendi tercihlerine bağlıdır.
Tüm bu işlemleri kağıt üzerinde yapmak zor olacağı için HemenBaşvur’un geliştirdiği İhtiyaç Kredisi Hesaplama Aracı’nı kullanarak en doğru hesaplamayı kısa sürede yapıp kararınızı daha kolay verebilirsiniz. Aynı zamanda her bankanın kendi web sayfaları üzerinden de hesaplamalarınızı yapabilirsiniz.
İhtiyaç kredisi faiz oranları bankadan bankaya değişiklik göstermektedir. Çünkü bankalar, kendi kredi faiz oranlarını kredinin türüne ve ülkenin ekonomik durumuna göre belirlemektedir.
En güncel faiz oranlarını görebilmek için HemenBaşvur’un İhtiyaç Kredisi Hesaplama Aracı’nı kullanabilirsiniz.
Bankalardan alınabilecek olan ihtiyaç kredisi üst limiti her bankaya göre değişiklik gösterebilir.
Bireysel olarak çekilebilecek maksimum kredi, bireyin geliri ile doğru orantılıdır. Yasalara göre aylık taksit miktarı, aile gelirinin %50’sini geçmeyecek şekilde belirlenmektedir.
İhtiyaç kredisi alabilmek için gereken temel şartlar:
1. 18 yaşını doldurmuş (reşit) olmak
2. Aktif SGK kaydına sahip olmak (minimum 3 aylık)
3. Belgelenebilir ve yeterli bir gelire sahip olmak
4. Yeterli derecede kredi notuna sahip olmak (risksiz grupta bulunmak)
Bankalardan ihtiyaç kredisi alabilmek için öncelikle 18 yaşını doldurmuş olmak gerekmektedir. Mutlaka bir sigorta girişiniz olması ve bunun minimum 3 aylık olması gerekmektedir. Bir diğer şart ise belgelenebilir bir gelirinizin olmasıdır. Geliriniz kredi taksitlerinizi karşılayabilmelidir. Eğer belgelenebilir bir gelire sahip değilseniz kredi başvurunuz reddedilecektir. Tüm bu şartları sağladığınız takdirde bankanız kredi notunuza bakacaktır. Bankaların minimum kredi notu beklentisi değişiklik gösterebilir. Aynı zamanda riskli grupta olmamanız gerekmektedir.
İhtiyaç kredisi alabilmek için gerekli şartları sağlıyorsanız krediniz ön onaydan geçer ve sıra bankaya belge ibraz etmeye gelir. Aşağıda belirli gruplar için gereken belgeler sıralanmıştır.
Özel Sektör Çalışanları: Maaş bordrosu, SGK dökümü, İkamet belgesi, İş yeri imza sirküsü, Varsa ek gelir belgesi
Kamu Çalışanları: Maaş bordrosu, İkamet belgesi, Varsa ek gelir belgesi
Emekliler: Emekli aylık dökümü, İkamet belgesi, Varsa ek gelir belgesi
Vergi Levhalılar: Güncel vergi levhası, İmza sirküsü, Oda kayıt belgesi, Bilanço ve gelir tablosu, Varsa ek gelir belgesi
Eğer kredi başvurusu yaptığınız bankanın daha önceden kayıtlı müşterisi iseniz belgelerin bazıları sizden istenmeyebilir. Ayrıca bazı durumlarda bankalar sizden bu belgelere ek başka belgeler de isteyebilir.
18 yaşını doldurmuş, yeterli kredi notu olan, belgelenebilir ve yeterli bir gelire sahip olan ve aktif SGK kaydı olan herkes ihtiyaç kredisi çekebilir.
Genellikle bankalar SGK’lı olmayan öğrencilere kredi vermez. Fakat istisnai olarak eğer öğrenci 18 yaşını doldurmuşsa ve üstüne kayıtlı bir mülk varsa ya da kira gelirine sahipse, aile üyelerinden birinin kefil olmasıyla cüzi miktarda ihtiyaç kredisi alabilir.
İhtiyaç kredisi alabilmenin en önemli temel şartlarından biri belgelenebilir bir gelire sahip olmaktır. Bu sebeple bankaların şartlarına göre çalışmayan ya da çalıştığı halde gelirini beyan edemeyen kişiler kredi çekemez.
Fakat çalışmayanlar bankalardan ipotekli kredi çekebilirler. Bunun için kişinin kendisine ait bir mülkünün olması ve mülkü kredi için ipotek edebilmesi gerekir. Eğer kredi ödenemezse, ipotek edilen mala bankanın el koyabileceği asla unutulmamalıdır.
İhtiyaç kredisi alabilmenin en önemli temel şartlarından biri belgelenebilir bir gelire sahip olmaktır. Bu sebeple bankaların şartlarına göre çalışmayan ya da çalıştığı halde gelirini beyan edemeyen kişiler kredi çekemez.
Fakat ev hanımları, yakınlarından kalan maaş, kira geliri gibi belgelendirilebilir gelirleri beyan ederek ihtiyaç kredisi çekebilirler. Ayrıca ev hanımları bankalardan ipotekli kredi çekebilirler. Bunun için kişinin kendisine ait bir mülkünün olması ve mülkü kredi için ipotek edebilmesi gerekir. Eğer kredi ödenemezse, ipotek edilen mala bankanın el koyabileceği asla unutulmamalıdır.
Emekliler rahatlıkla ihtiyaç kredisi çekebilirler. Özellikle kredi notlarında çok fazla sorun gözükmüyorsa, en rahat kredi kullanabilecek kişilerin başında emekliler yer almaktadır.
Evet, ihtiyaç kredisi iptal edilebilmektedir. Kredi cayma hakkı, sözleşmeleri imzalanmış ve işleme konmuş kredi taleplerinin iptali için kişilere tanınmış olan bir haktır. Krediyi hiçbir ek masraf ödemeden iptal etmek için yasal olarak 14 gününüz bulunmaktadır.
İhtiyaç kredisi başvuru yöntemleri:
• Hemenbasvur.com üzerinden online ve kolaylıkla başvuru yaparak
• ATM’lerden
• Bankaların şubelerinden
• Bankaların çağrı merkezlerinden ve internet bankacılığı platformlarından
• Kredi veren bazı kuruluşlardan
İhtiyaç kredilerinin onaylanma süresi bankalar arası farklılık gösterebilir. Bazen birkaç dakika içerisinde, bazen de 2 iş günü içerisinde onaylanabilir.
Türkiye’de hizmet veren tüm kamu bankaları ve özel bankalar müşterilere belirli dönemlerde farklı bireysel ihtiyaç kredileri sunmaktadır.
İhtiyaç kredisi başvurunuzun onaylanması için kredi notunuzun bankanızın talep ettiği aralıkta olması gerekmektedir. Bankalar, kredi notlarını bir güvence olarak görmektedir. Kredi notu daha önceden çektiğiniz kredileri ne kadar düzenli ödediğinizin bir özeti olmakla beraber borcunuza ne kadar sadık olduğunuzu göstermektedir.
Kredi notu aralıklarının tam açılımı:
• 0-699 [En riskli]
• 700-1099 [Orta riskli]
• 1100-1499 [Az riskli]
• 1500-1699 [İyi]
• 1700-1900 [Çok iyi]
Kredi notunuzun yüksek olması, ihtiyaç kredisi alabilmenizi kolaylaştırmaktadır.
Bankalar, kredi başvuru işlemleri esnasında oluşan bazı maliyetlerden dolayı müşterilerinden dosya masrafı talep etmektedir. Kredi dosya masrafı, kredi miktarının binde 5’inden fazla olamamaktadır. Örneğin 10.000 ₺ ihtiyaç kredisi kullanacak olan bir müşteri en fazla 50 ₺ dosya masrafı ödemektedir.
Bankalar zaman zaman dosya masrafsız ihtiyaç kredisi kampanyaları sunabilir.
Bütçenize, ihtiyaçlarınıza ve ödeme planınıza en uygun ihtiyaç kredisine başvurabilmek için sıkı bir araştırma yapmanız gerekmektedir.
• Bankaların ihtiyaç kredisi kampanyalarını aylık taksite ve toplam maliyete göre karşılaştırmalısınız.
• Maaş müşterisi olduğunuz bankanın kredi fırsatlarını incelemelisiniz.
• Dönemsel kredi fırsatlarını araştırmalısınız.
Hemenbaşvur.com ile tüm bankaları ve bankaların ihtiyaç kredisi kampanyalarını karşılaştırabilirsiniz. Hesaplama aracı ile faiz oranlarını hesaplayabilir ve planınızı ortaya çıkarabilirsiniz.
İnsanların nakit para ihtiyacı anında akıllarına gelen ilk çözüm ihtiyaç kredisi olduğu için günümüzde online olarak sıklıkla ihtiyaç kredisi başvurusu yapılmaktadır. Bu başvuru sayısının çok fazla olması, ret cevaplarına sebep olabilmektedir. Bu gibi durumlarda üst üste başvuru yapmamanız ve son başvurunuzdan 21 gün sonra tekrar başvurmanız tavsiye edilmektedir.
İhtiyaç kredisi başvurusunun reddedilmesinin en önemli sebeplerinden biri de kredi notunun düşük olması ve kişinin riskli grupta yer almasıdır. Bu durumun çözümü için başvuru öncesinde kredi notunun hesaplanması ya da direkt olarak ilgili bankaya ulaşarak kredi notunun öğrenilmesi tavsiye edilmektedir.
Anında ihtiyaç kredisi hizmeti genel olarak bankalar tarafından kendi müşterilerine sunulmaktadır. Banka, kendi müşterisi hakkında yeterli bilgiye zaten sahip olduğu için belge işlemlerine gerek olmaz. Anında ihtiyaç kredisi miktarları bankadan bankaya değişiklik gösterse de genelde 3000 ₺ civarındadır ve 5000 ₺’yi geçmemektedir.
İhtiyaç kredisine başvururken taksitlendirme planınızı, vade boyunca eşit olarak ya da bankanın sunduğu farklı taksit imkanlarıyla oluşturabilirsiniz. İhtiyaç kredisi miktarları diğer kredi türlerine nazarak daha düşük tutarlı olduğu için genelde eşit taksitler şeklinde ödenmektedir.
Kredinizi ne kadar kısa vade ile çekerseniz o kadar yüksek miktarlı aylık taksit ödersiniz fakat sonuçta ödediğiniz faiz miktarı az olur. Kredinizi ne kadar uzun vade ile çekerseniz aylık taksit miktarınız düşük olacaktır fakat sonuçta ödediğiniz faiz miktarı daha yüksek olur.
Ziraat Katılım, Vakıf Katılım, Emlak Katılım, Kuveyt Türk, Albaraka Türk, Türkiye Finans gibi katılım bankaları, müşterilere ihtiyaç kredisine benzer bir yöntem olan İhtiyaç Finansmanı yöntemini sunmaktadır. Birçok katılım bankası, ihtiyaç finansmanını direkt nakit olarak müşterinin kendisine vermemektedir. Anlaşmalı iş yerlerinden yapılan alışverişlere veya fatura ibrazına karşılık olarak ihtiyaç finansmanı kullandırılmaktadır.
İhtiyaç finansmanı için sağlanması gereken temel şartlar:
1. 18 yaşını doldurmuş olmak
2. Gelirin resmi bir şekilde beyan edilebilmesi
3. Kredi notunun yüksek olması
4. İpotek işlemi uygulanacaksa eşin rızası
Ödeme taksit sürenizi geciktirdiğiniz süre zarfınızda borcunuza gecikme faizi işlemektedir. Tüketiciye tüm gecikmeler için 90 gün süre tanınır ve bu 90 gün aşılırsa hakkınızda yasal işlem başlatılır. Yasal takip süreci, kişinin kara listeye girmesine sebep olur ve bu yüzden daha sonraki dönemlerde kredi çekme işlemi zorlaşır. Tüm bunların sonucunda mahkeme kararı ile kişinin maaşının dörtte birine el konulabilir.
KKDF, ihtiyaç kredisi maliyet kalemleri içerisinde yer alır ve açılımı “Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu”dur. KKDF, ihtiyaç kredilerinde faiz oranı üzerinden hesaplanır ve 15’lik bedel banka tarafından tüketici üzerinden kesilerek hazineye aktarılmaktadır.
BSVM’nin açılımı ise “Banka Sigorta Muameleleri Vergisi”dir. Tıpkı KKDF gibi uygulanan faizin %15’i tüketiciden kesilerek maliyeye aktarılır.
Tüzel kişilerde KKDF muaf tutulur fakat BSMV alınması zorunludur.
İhtiyaç kredinizi vadesinden önce kapatmanız mümkündür. Bankanın mobil şubesi kullanılarak ya da banka ile iletişim kurarak ihtiyaç kredisi kapatılabilmektedir.
İhtiyaç kredilerinde herhangi bir erken kapatma cezası bulunmamaktadır.