Enpara.com’dan yeni müşterilere özel %0 faizli 10.000 TL kredi fırsatı! Hemen incele

Taşıt Kredisi Hesaplama

Bilgilendirme

Avantajlı faiz oranları ile taşıt kredisi hesaplamak ve bankalara taşıt kredisi başvurusunda bulunmak Hemenbasvur.com’da güvenli ve ücretsiz!

İhtiyaç Taşıt Konut Kobi

İhtiyaç Kredisi Örnek Hesaplama

hemenbasvur.com kredi veren bir kuruluş değildir. hemenbasvur.com; ülkemizde hizmet veren bankaların faiz oranlarını tek sayfada listeleyerek kolayca karşılaştırma yapmanızı sağlar.

Sunduğumuz hizmetler için kullanıcılardan ücret talep etmeyiz ve her zaman ücretsiz olarak kullanabilirsiniz.

Min. Tutar Max. Tutar Vade Süresi Min. Yıllık Maaliyet Oranı Max. Yıllık Maaliyet Oranı
500,00 TL 500.000,00 TL 3 - 36 Ay %25,89 %81,51

36 ay vadeli 15.000 TL ihtiyaç kredisi çekmek istediğinizde, mevcut aylık en düşük faiz oranı olan 1,55 ile, aylık taksit ödemesi 575 TL, banka tahsis ücreti 78 TL, yıllık maliyet oranı ise % 25,22 olacaktır. 36 ayın sonunda ödeyeceğiniz toplam ödeme tutarı ise 20.790 TL olacaktır.

Sıkça Sorulan Sorular

Taşıt kredisi, 0 ve 2.el araç alımlarını finansa edebilmek amacıyla kullanılan bireysel kredi türlerindendir. En çok 48 ay vade ile kullanılabilmekte ve kredi vadesi süresince araç bankanın teminatı altında kalmaktadır.

Temelde taşıt kredileri şöyledir:

  • 0 km taşıt kredisi
  • 2.el taşıt kredisi
  • Ticari taşıt kredisi
  • Tekne kredisi

Taşıt kredisi için gerekli şartlar:

  • 18 yaşından büyük olunması gerekir.
  • Geliri belgelendirilmelidir. (SGK kaydı ve vergi levhası)
  • Taşıtın yaşının fazla yüksek olmaması gerekir.
  • Taşıt üzerinde herhangi bir kurum ya da kişinin ipotek kaydının bulunmaması gerekir.
  • Kredi notunun riskli düzeyde olmaması gerekir.

Taşıt değeri TSB’nin yayınlamış olduğu kasko değer listesinden tespit edilmektedir. Kredi oranları şu şekildedir:

  • 400.000 TL’ye kadar olan taşıtlarda %70 kredi, %30 peşin, 48 ay vade
  • 400.000 TL ile 800.000 TL arasındaki taşıtlarda %50 kredi, %50 peşin, 36 ay vade
  • 800.000 TL ile 1.200.000 TL arasındaki taşıtlarda %30 kredi, %70 peşin, 24 ay vade
  • 1.200.000 TL ile 2.000.000 TL arasındaki taşıtlarda %20 kredi, %80 peşin, 12 ay vade

Taşıt kredisi başvuruları; banka uygulamalarından, şubelerden, internet sitelerinden gerçekleşmektedir. Başvuru esnasında alınacak olan taşıtın ruhsat fotokopisi ya da 0 araç ise faturasının bulunması genellikle başvuru için yeterli olmaktadır. Kredinin kullandırma sürecinde bankalar gelir belgesi de isteyebilmektedir.

Taşıt kredisi başvurusunda dikkat edilecek noktalar şöyledir:

  • 0 km taşıt ile 2.el bir taşıt arasındaki faiz değişiklikleri bilinmesi gerekir. Faiz, kredi toplam maliyetini ve aylık taksit tutarına etki eden önemli unsurdur.
  • Alınacak araca karar verilirken, aracın aylık giderlerinin kredi taksiti ile sınırlı olmadığı bilinmesi gerekir. Kredi taksitleri yanı sıra araç bakımı, onarımı ve yakıt gibi giderleri bulunur.
  • Ticari ve bireysel taşıt kredisi arasındaki farklılıklara dikkat edilmelidir. Bazı bankalarda otobüs, minibüs, kamyon, kamyonet, tır gibi ticari araçlar için sunulan taşıt kredisi türüne kurumsal ticari kredisi denmektedir.
  • Kurumsal taşıt kredisi başvurularında, ticari sicil gazetesi, bilanço kayıtlarını gösterir belgeler, vergi levhası gibi tüzel kişilere ait olan bilgileri kapsayan evraklar talep edilmektedir.
  • Bireysel taşıt kredisi başvurularında ikametgâh, kimlik veya kredi alımında bulunmak isteyenin üzerine kayıtlı bulunan son dönemdeki herhangi bir fatura ve gelir belgesi talep edilir. Banka tarafından talep edilen evraklar e-devlet’ten alınabilir.

Kredi kartı ödemeleri ve kredi ödemeleri düzenli olarak yapıldığında yalnızca T.C kimlik numarası ile bankalardan veya telefon bankacılığı müşteri destek ekiplerinden başvuru gerçekleşebilir. Taşıt kredilerinde, ortalama olarak 3 gün içerisinde olumlu veya olumsuz neticelendirme gerçekleşir. 0 km ya da 2.el araçlarda kredi alım süreci diğer kredilere göre çok daha kısa olmaktadır.

Taşıt kredisi koşulları arasında herhangi bir kredinin olmaması koşulu bulunmaz. Mevcutta kredi ödemesi olan kişileri de faizli veya faizsiz taşıt kredisi için başvuruda bulunabilir. Kredi başvurusunun kabulü için kişinin kredi notu ve belgelendirilecek gelir dikkat alınmaktadır. Kişinin var olan kredisi ve almak istediği taşıt kredisi aylık taksit toplamlarının aylık belgelendirilecek gelirin yarısını geçmemesi gerekmektedir.

Taşıt kredi koşulları ve kredi faiz oranları bankalara göre farklılık göstermektedir. 18 yaşını doldurmak ve yeterli belge edilebilir gelirinin olması banka taşıt kredisi genel başvuru şartlarındandır. Taşıt kredisi yaş sınırı ile ilgili bankalara göre araştırma yapılması gerekir. Bazı bankalar yaş sınırını 6-8 olarak belirlerken bazı bankalar da 10 yaşa kadar taşıt kredisi verilebilmektedir. Taşıtın 0 veya 2.el olması durumu da kredi koşullarını etkilemektedir. 2.el taşıt kredisi koşulları ile 0 taşıt kredisi koşulları farklılık göstermektedir.

Kredi tutarına yönelik belirlenmiş olan vadelere göre taksit dönemlerinde kalan anaparadan tekrardan faiz gerçekleşir ve taksit ödemeleri sabitlenerek taşıt kredisi ödeme planı yapılır. Hesaplama ile her taksit ödemesinde kalan anapara düştüğünden ödenecek olan faiz her taksit ödemelerinde azalmaktadır.

Araç kredisi hesaplamasında birçok yöntem bulunmaktadır. Yöntemlerden her biri ödenmesi gereken aylık taksit rakamının ve toplam kredi maliyetinin tepsini sağlamaktadır. Taşıt kredisi hesaplama yöntemleri şöyledir:

  • Aylık taksit rakamlarına göre hesaplama: Belge edilecek gelirin yarısını aşmayacak bir oranda aylık taksit ödemesi çıkaran tüketiciler, kredilerin vadesini aylık taksit rakamına göre farklı hale getirerek hesaplama gerçekleşir.
  • Vadeye göre hesaplama: Toplam kredi tutarının ve faiz oranının belirlendiği durumlarda aylık taksit rakamının tespitinde vadede farklılıklar yapılabilir. 40.000 TL’lik kredi de vade süreleri değiştirilip aylık taksit rakamı hesaplanabilmektedir.

Finansal Tüketiciden alınacak ücretler yönetmeliğine göre taşıt kredisinde en çok kullanılan kredinin binde 5’i rakamında kredi tahsis bedeli alınabilmektedir. Örnek olarak, 750 bin TL tutarında araç kredisinde en çok 3750 TL tahsis bedeli alınabilir. Tahsis ücretinden ayrıca %15 BSMV vergisi de alınabilmektedir. Tahsis ücreti yanı sıra araca banka tarafından ipotek konulacağından rehin tesis ücreti de alınır.

Taşıt kredisi başvuru yapıldığında banka risk analizlerini gerçekleştirir. Risk değerlendirme ve kredi notu sorgulaması yapılmaktadır. Kredi çekiminde bulunacak kişinin bankaya herhangi bir borcu bulunuyor mu, var ise ödemelerini düzenli olarak gerçekleştirmekte mi diye incelemeler yapar. Kredi kartlarının asgari tutarının düzenli olarak ödenip ödenmediğine bakmaktadır. Yüksek kredi notu çıktığında araç kredisi başvurusu onaylanmaktadır. Banka, yüksek kredi notundan dolayı kefile gerek kalmaz. Fakat kredi notunun düşük olması ile taşıt kredisi başvurusunda banka tarafından kefil istenebilmektedir. 0 araç kredisinde kefile göre ipotek koşulu bulunmaktadır. 2.el taşıtlar için bankalar ipotek yerine kefil talebinde bulunabilir.

Ticari taşıt kredisi, otobüs, minibüs, kamyon, tır gibi ticari araçlarda bankalar tarafından sağlanan taşıt kredilerindendir. Ticari sicil kaydı koşulu ile bankalar arasında faiz oranları değişiklik gösterebilir. Ticaret, hizmet veya otomobil sektöründe bulunan özel ve tüzel kişiler, düşük faizli olan ticari taşıt kredisi fırsatlarından yararlanabilir. Faiz oranları farklılık göstermekle beraber genel de bankalar 1-60 ay vade aralığında kredi vermektedirler.

Araç kredisine başvuru yapıldığında sigortalılık süresi, mevcuttaki borç durumu, geliri, krediyi alacak olan kişinin yaşı gibi birçok önemli kriter gözden geçirilir. Kredi başvurusu olumlu olduğunda satın alınmak istenilen taşıtın yaşına bakılmaktadır. Bankalara göre kredi yaş sınırı ve vade zamanları farklılık gösterebilmektedir. Genel de en çok 5 yaşında taşıtlara kredi çıkarılırken bazı bankalarda da bu sınır 10 yaşına kadar çıkabilmektedir.

Taşıt kredisi hesaplamasında kredi notuna bakılmaktadır. Taşıt kredileri kredi notu kriterinden etkilenmektedirler. 0 taşıt kredisi ve 2.el araç kredisi ile ilgili bankalarca farklı koşullar sunulmaktadır. 0 araç kredisinde genel de 1500 ve üzerinde kredi notunun olması gerekiyor. Banka 2.el araç kredisinde kredi notunu 1500’den farklı olarak belirleyebilmektedir.

Uygun taşıt kredisi için ilk olarak karşılaştırma sitelerinden taşıt kredisi hesaplaması yapılır. Kredi sorgulama ile aynı anda 20’den çok teklifle karşılaşılır. Taşıt kredisi sunan bankalardan kendisi için uygun olanı tercih edenler, ilgili bankanın sitesine başvuru yapmak için yönlendirilmektedir. İsteyenler bankanın şubeleri ile de taşıt kredisi ile taşıt alım için başvuru da bulunabilir.

Yasal ismi tüketici kredisi olan ihtiyaç kredileri, üst sınırı 100.000 TL olan bir kredi çeşididir. İhtiyaç kredileri, bireysel gereksinimlerin karşılanması sebebiyle verilmektedir. Taşıt kredisi de taşıt satın alımını destekleyebilmek için tüketicilere sunulmaktadır. Taşıt kredisi faiz oranları, ihtiyaç kredilerine göre çok daha düşük olarak belirlemektedir.

Kredi talebinden önce yapılan planlama eksiklikleri, taksitlerin geri ödemesinin gecikmesi durumu ortaya çıkar. Vadeler zamanı geldiğinde ödenmezse kredi sicili de olumsuz olarak etkilenmektedir.

Taşıtlara genel de banka kredisinden dolayı ipotek konulmaktadır. Özellikle taşıt kredisi ile alınacak olan taşıt, banka tarafından ipotek altına alınır ve borç durumu bitene kadar ipotek durumu kaldırılmaz. Bu durumun nedeni taksitlerin ödenemediği durumda bankaların borcu tahsilinin zorunda olmasıdır.

0 KM taşıtlar ve 2.el taşıt kredisi kullanımı ile satın alınmış olan araçlar, taşıt kredisi vadesi bitmeden önce satışı gerçekleşebilir. Uygun olan taşıt kredisini kullandıran banka, kredi borcunun geri ödemesini rehin yolu ile güvenceye alma seçeneğini kullanmış olacaktır.