Enpara.com’dan yeni müşterilere özel %0 faizli 10.000 TL kredi fırsatı! Hemen incele
hemenbasvur.com kredi veren bir kuruluş değildir. hemenbasvur.com; ülkemizde hizmet veren bankaların faiz oranlarını tek sayfada listeleyerek kolayca karşılaştırma yapmanızı sağlar.
Sunduğumuz hizmetler için kullanıcılardan ücret talep etmeyiz ve her zaman ücretsiz olarak kullanabilirsiniz.
Min. Tutar | Max. Tutar | Vade Süresi | Min. Yıllık Maaliyet Oranı | Max. Yıllık Maaliyet Oranı |
---|---|---|---|---|
500,00 TL | 5.000.000,00 TL | 1 - 12 Yıl | %25,89 | %81,51 |
5 Yıl vadeli 500.000 TL konut kredisi çekmek istediğinizde, mevcut aylık en düşük faiz oranı olan 3,62 ile, aylık taksit ödemesi 24.335,10 TL, banka tahsis ücreti 50.000,00 TL, yıllık maliyet oranı ise % 25,22 olacaktır. 5 Yılın sonunda ödeyeceğiniz toplam ödeme tutarı ise 1.460.106,00 TL olacaktır.
Konut kredisi (Ev kredisi) en kısa tanımıyla, mesken olarak kullanılacak olan bir konut satın almak isteyen bireylere, bankalar tarafından verilen kredi/finansman çeşididir. Konut kredisi, satın alınacak olan konut üzerine ipotek konularak kullanılır. Ek olarak konut kredisi, Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu ve Banka Sigorta Muamele vergilerinden muaf tutulmaktadır. Ev kredisi, bireylerin ev sahibi olma hayalini gerçekleştirmek için en faydalı araçlardan biridir.
Ev kredisinde, bireyin gayrimenkul satın alımına yönelik farklı ihtiyaçları ve durumları karşılamak üzere birçok çeşit bulunmaktadır. Bu noktada bireyin kendi ihtiyacına yönelik konut kredisi türünü doğru seçmesi çok önem taşımaktadır. Ayrıca konut kredileri, ödeme şekillerine göre de farklılık gösterebilir.
Anapara ertelemeli ev kredisi, sabit ödemeli ev kredisinin ödeme planında bulunan “faiz tutarı” ve “anapara tutarı” aşamalarında, belirli bir süre yalnızca “faiz tutarı” ödemesinin yapılmasıdır.
Ara ödemeli konut kredisi, kredinizin standart taksitlerini ödemeye devam ederken belli dönemlerde ekstra ödeme yapabileceğiniz bir konut kredisi türüdür. Yıl içerisinde ek maaş, prim ya da ekstra gelir elde eden bireyler için ara ödemeli konut kredisi mantıklı olabilmektedir. Bu ödeme planı ile bireyler, kredilerini daha erken kapatma imkanı bulmaktadır.
Maalesef bankaların sürekli olarak devam eden devlet destekli ev kredisi ürünleri bulunmamaktadır. Ancak bazı dönemlerde kamu bankalarında devlet destekli konut kredi paketleri düzenlenebilmektedir. Bu tip kampanyalar önceden açıklanır ve şartları belirtilir.
Hayır. Maalesef peşinatsız konut kredisi çekmek mümkün değildir. Ama bazı bankalardan peşinat için ihtiyaç kredisi çekilebilmektedir.
Konut kredisi başvurularınızı bankaların SMS sistemini ya da online internet bankacılığı sistemini kullanarak ön başvuru şeklinde oluşturabilirsiniz. Başvurunuz ön onaydan geçtikten sonra süreç hızlanmaya başlayacaktır. Ön onay sonrasında bankanız, sizi asıl onay için şubeye davet edecektir. Gereken evrak ve belgeleri şubeye sunduktan sonra başvurunuz tamamlanmış olacaktır.
Bunun yanı sıra, ev satın alma hayalinizi gerçekleştirmek için ev kredisi başvurularınızı HemenBaşvur aracılığıyla kolayca yapabilirsiniz. Hemen Başvur’un kredi hesaplama araçlarını kullanarak bankaların sunduğu tüm konut kredilerini listeleyip karşılaştırabilir, bütçenize uygun bulduğunuz konut kredisine sitemiz üzerinden ön başvuruda bulunabilirsiniz.
Hane gelirinize göre ev kredinizin aylık tutarı belirlenir. Bu tutar belirlenirken, aylık taksit tutarınızın, hane gelirinizin %50’sini geçmeyecek şekilde olmasına özen gösterilir.
Ev kredisi başvurusu yapılırken aynı evde ikameti olan tüm aile bireylerinin belgelenebilir gelirleri kabul edilmektedir. Beyan edilen gelir miktarı ne kadar yüksek olursa, kullanılabilecek konut kredisi limiti o kadar artacaktır. Bunun yanı sıra gelirleri beyan edilen tüm bireylerin kredi notu da önem taşımaktadır. Aile üyelerinin kredi notu durumları, konut kredisi başvurusunun olumlu ya da olumsuz sonuçlanmasını etkilemektedir.
18 yaşını doldurmuş olan tüm vatandaşlar, gerekli şartları sağlıyorsa konut kredisine başvurabilir. Bankalar size kredi verdikten sonra, bu krediyi geri ödeyebileceğinizden emin olmak ister. Bankalar bu noktada güvence olarak belgelenebilir gelir miktarınıza ve kredi notunuza önem verir. Düzenli bir geliri ve sigortası olmayan bireyler için ev kredisinden faydalanmak oldukça zorlaşacaktır.
Özetle konut kredisi alabilmeniz için karşılamanız gereken şartlar:
Ev kredisi diğer kredilere göre daha yüksek tutarlı bir kredi türü olduğundan dolayı başvuru aşaması ve başvurudan sonraki değerlendirme süreci daha uzun sürmektedir. Kredi tahsis birimi, beyanlarınızı değerlendirdikten sonra olumlu ya da olumsuz sonuç alırsınız.
Konut kredisi yardımı ile alınan eve ortak tapu yapılabilmektedir. Bu noktada eve ortak olacak her birey ayrı ayrı konut kredisi talebinde bulunabilir. Kredi için talepte bulunan tüm bireyler ayrı ayrı değerlendirilir. Sonucunda ise taraflardan her birine ayrı krediler açılır fakat konutun tamamına ipotek koyulur.
Kredi notu, özellikle konut kredisi başvurularında çok önem taşır. Bankalar, size verdikleri krediyi geri alabileceğine dair sizden güvence almak ister. Bu güvence maddelerinden biri de kredi notunuz/sicilinizdir. Kredi notu düşük olanlar, bankalardan kırmızı kalem yiyen kişiler, kara listede olanlar konut kredisi başvurularından olumsuz yanıt alacaklardır.
Hayır çekemezler. Ev kredisi çekebilmenin şartlarında aktif sigortalı bir çalışan olmak ve belgelenebilir bir gelirinizin olması yer almaktadır.
Elbette. Aktif sigortası ve belgelenebilir geliri olan engelli bireylerin tamamı konut kredisinden faydalanabilirler.
Evet. Herhangi bir yerde yaşayan tüm Türk vatandaşları Türkiye’deki konut kredisi fırsatlarından yararlanabilirler. Bu noktada bankalar, başvurulan ülkelere göre talepleri değerlendirir ve geri dönüş yaparlar.
Evet, evinizin olması konut kredisinden yararlanamayacağınız anlamına kesinlikle gelmemektedir.
Hayır, böyle bir genel gereklilik yoktur. Ancak kredi notunuzun yetersiz olması, sicilde bozukluk, çalıştığınız kurumun güven vermemesi, gelirinizin kredi ödemelerinize yetmeyecek olması gibi durumlarda bankalar kefil talep edebilir. Bu noktada elbette ki kefilin de kredi sicili bozuk olmamalı ve sabit gelire sahip olmalıdır.
Çekebileceğiniz konut kredisi miktarı 3 faktöre bağlıdır. Bunlar; toplam hane geliri tutarı, gayrimenkulün değeri ve kredi notunuzdur. Bankalar, aylık konut kredisi taksit tutarını, toplam hane gelirinizin %50’sini geçmeyecek şekilde ayarlar. İkinci olarak, satın almak istediğiniz evin en fazla %90’ı için kredi çekebilirsiniz. Geriye kalan %10’luk kısım için peşinatınızın olması gerekmektedir. Evin değerini belirleyen ise eksperlerdir.
Konut kredilerinin toplam tutarları genel olarak yüksek olduğu için vade sayıları da bununla doğru orantılı olarak oldukça fazladır. Konut kredilerinde vade sayıları bankadan bankaya değişiklik gösterebilmektedir. Uygulanan en yüksek vade sayısı 120 ay (10 sene) olduğu söylenebilir.
Ev alımı süreci hatasız ve sorunsuz bir biçimde tamamlansa bile, mevzuata ve kurallara uymadan, ileriyi düşünmeden anlık verilen kararlardan dolayı ilerleyen süreçlerde çeşitli cezalara maruz kalınabilmektedir. Bundan dolayı ev alım sürecinde dikkatli olunması gerekmektedir. En çok dikkat edilmesi gereken kısımlardan biri belediyenin belirlediği rayiç bedelin, evin gerçek alım bedeli olması gerektiğidir. İkinci olarak da tapuda gösterilen rayiç bedel kontrol edilmeli ve asla düşük gösterilmemesi gerektiğidir.
Bir malın en güncel satış ya da sürüm değerine rayiç bedel denmektedir. Bir malın sahip olduğu güncel piyasa değeri olarak da adlandırılmaktadır. Araç, arsa, konut gibi varlıkların alım satımında rayiç bedel ile karşılaşılmaktadır fakat insanların karşısına en çok konut kategorisinde çıkmaktadır.
Konut rayiç bedeli bir konutun o günün piyasasına göre alım satım bedelidir. Konutun rayiç bedeli hesaplanırken o konutun yıpranma payı da hesaba katılır.
Aşağıdaki şartları sağlayan evlere konut kredisi verilmektedir:
Satıcının belirttiği özellikleri tam olarak karşılamayan, teknik özelliklerin tam olarak yerine getirilmediği konutlara ayıplı konut denir. Ayıplı konutlar, alıcının konuttan gerektiği şekilde faydalanmasını engeller.
Konut kredisi hesaplaması; çekilecek konut kredisi tutarı, belirli bir faiz oranı ve belirli bir vade (geri ödeme süresi) üzerinden yapılmaktadır. Ödenecek olan konut kredisi faizi, her taksit döneminde kalan anaparaya tekrar faiz uygulanarak hesaplanmaktadır.
Konut kredisinin detaylı hesaplama ve analizini yaparak tüm bankaların güncel konut kredilerini listeleyerek almak istediğiniz ev için en uygun faiz oranına sahip ev kredisini seçip hemen başvurmak isterseniz Hemen Başvur’un Konut Kredisi Hesaplama Aracı’nı kullanabilirsiniz.
Konut kredisini belirli bir kullandırım oranına sahip bir kredi türüdür. Bu nedenle satın almak istediğiniz evin ekspertiz değerinin yalnızca belirli bir yüzdelik kısmına kadar kredi kullanabilirsiniz. Geri kalan kısmına ise peşinat denir.
23 Haziran 2022 tarihindeki BDDK düzenlemesine göre değeri 10 milyon TL üzeri olan konutlar için kredi kullanılamayacaktır. 1. el konut satın alımında ise enerji sınıfı A olan ve değeri ise 2 milyon TL altında olan konutlar için %90’a kadar kredi kullanılabilecektir. Değeri 2-5 milyon TL arasında değişen evlerde ise bu oran %70 olabilecektir.
Eğer satın alacağınız konut, bankanın anlaşmalı olduğu bir proje ya da kurumdan ise genellikle peşinat için uygun faizli kredi kampanyaları sunulmaktadır. Bu noktada geliriniz ve kredi sağlığı notunuz önem taşımaktadır. Bu kısımda en önemli kriter konut kredisi ödemenizin ve eğer varsa diğer kredi ödemelerinizin aylık taksit tutarının gelirinizin yarısını geçmemesi gerektiğidir.
Ev kredisi alırken sıkça karşılaştığınız terimlerden biri de ekspertiz bedelidir. Ekspertiz bedeli, satın alınmak istenen konuta değer biçen emlak uzmanına ödenen ücrete denmektedir. Bankalar bu değer biçme işlemi için Sermaye Piyasası Kurumu’ndan lisans almış bağımsız ekspertiz firmalarıyla çalışmaktadır.
Ekspertiz bedeli belirlenirken eksperler temel olarak şu esaslara dikkat etmektedirler:
Kredi başvurusunun işlenmesi aşamasında banka, dosya masrafı adında bir ücret talep etmektedir. Dosya masrafı Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından belirlenen sınırlar dahilinde talep edilmektedir. İlgili yönetmelik gereğince güncel dönemde dosya masrafı kredi tutarınının binde 5’ini geçememektedir. Örnek olarak 100.000 TL’lik bir kredi için dosya masrafı en fazla 500 TL olmak zorundadır.
Konut kredisinin faiz oranları da tıpkı diğer krediler gibi bankaların dönemsel faiz oranlarına göre değişim göstermektedir. Aynı zamanda bankaların dönemsel olarak konut kredileri için özel teklifleri olabilmektedir. Bu sebeplerden dolayı her dönem en düşük faizli ev kredisi veren bankalar değişmektedir.
HemenBaşvur Konut Kredisi Hesaplama Aracı’nı kullanarak her dönem için en güncel faiz oranlarını görebilirsiniz. İstediğiniz konut kredisi ve vade miktarını da belirleyerek özelleştirilmiş bir hesaplama yapabilir, tüm bankaları tek ekranda sıralayıp isteğinize en uygun konut kredisine başvurabilirsiniz.
Kendi ihtiyacınız için en uygun konut kredisini seçerken sadece faiz oranına göre bir hesap yapmanız önerilmemektedir. Aşağıda konut kredisine ilave edilecek ücretlendirmeler belirtilmiştir:
DASK’ın bir diğer adı Zorunlu Deprem Sigortası’dır. Adından da anlaşılacağı üzere coğrafi konumundan ötürü deprem kuşağında yer alan ülkemizde DASK, zorunlu bir sigorta türüdür. DASK poliçesi her yıl yenilenir.
Konut satışı işleminde emlakçı komisyonu, en fazla satış bedelinin %2’si + KDV (%20) olarak belirlenmiş olup, alıcıdan ve satıcıdan ayrı ayrı alınır.
Düşük faizli konut kredisi alarak konut sahibi olmak isteyenler için %1,20 faiz oranlı konut kredisi kullanıma sunulmaktadır. %1,20 faiz oranlı konut kredisi almak için gerekli olan detaylar şunlardır:
%0,69 konut kredisi veren bankalar Vakıfbank, Ziraat Bankası, Halkbank, Emlak Katılım, Ziraat Katılım ve Vakıf Katılım olarak açıklanmıştır.
Çekeceğiniz konut kredisi tutarı, satın alacağınız gayrimenkul değerinin %90’ını geçemez. Ayrıca bankalar, aylık taksit tutarınızı toplam hane gelirinizin %50’sini geçmeyecek şekilde belirler.
Diğer kredi türleri de dahil olmak üzere genel olarak kredi taksit ödemesinin 90 gün gecikmesi sonucunda banka tarafından size yapılandırma teklifi gelebilmektedir. Eğer yapılandırmayı onaylamazsanız ya da size ulaşılamazsa hakkınızda yasal takip başlatılır. Ayrıca konut kredisi ödemesi aşamasında ev, bankanın ipoteği altında olduğundan dolayı banka eve el koyma hakkına sahiptir.
Konut kredisi (Ev kredisi) en kısa tanımıyla, mesken olarak kullanılacak olan bir konut satın almak isteyen bireylere, bankalar tarafından verilen kredi/finansman çeşididir. Konut kredisi, satın alınacak olan konut üzerine ipotek konularak kullanılır. Ek olarak konut kredisi, Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu ve Banka Sigorta Muamele vergilerinden muaf tutulmaktadır. Ev kredisi, bireylerin ev sahibi olma hayalini gerçekleştirmek için en faydalı araçlardan biridir.
Ev kredisinde, bireyin gayrimenkul satın alımına yönelik farklı ihtiyaçları ve durumları karşılamak üzere birçok çeşit bulunmaktadır. Bu noktada bireyin kendi ihtiyacına yönelik konut kredisi türünü doğru seçmesi çok önem taşımaktadır. Ayrıca konut kredileri, ödeme şekillerine göre de farklılık gösterebilir.
Anapara ertelemeli ev kredisi, sabit ödemeli ev kredisinin ödeme planında bulunan “faiz tutarı” ve “anapara tutarı” aşamalarında, belirli bir süre yalnızca “faiz tutarı” ödemesinin yapılmasıdır.
Ara ödemeli konut kredisi, kredinizin standart taksitlerini ödemeye devam ederken belli dönemlerde ekstra ödeme yapabileceğiniz bir konut kredisi türüdür. Yıl içerisinde ek maaş, prim ya da ekstra gelir elde eden bireyler için ara ödemeli konut kredisi mantıklı olabilmektedir. Bu ödeme planı ile bireyler, kredilerini daha erken kapatma imkanı bulmaktadır.
Maalesef bankaların sürekli olarak devam eden devlet destekli ev kredisi ürünleri bulunmamaktadır. Ancak bazı dönemlerde kamu bankalarında devlet destekli konut kredi paketleri düzenlenebilmektedir. Bu tip kampanyalar önceden açıklanır ve şartları belirtilir.
Hayır. Maalesef peşinatsız konut kredisi çekmek mümkün değildir. Ama bazı bankalardan peşinat için ihtiyaç kredisi çekilebilmektedir.
Konut kredisi başvurularınızı bankaların SMS sistemini ya da online internet bankacılığı sistemini kullanarak ön başvuru şeklinde oluşturabilirsiniz. Başvurunuz ön onaydan geçtikten sonra süreç hızlanmaya başlayacaktır. Ön onay sonrasında bankanız, sizi asıl onay için şubeye davet edecektir. Gereken evrak ve belgeleri şubeye sunduktan sonra başvurunuz tamamlanmış olacaktır.
Bunun yanı sıra, ev satın alma hayalinizi gerçekleştirmek için ev kredisi başvurularınızı HemenBaşvur aracılığıyla kolayca yapabilirsiniz. Hemen Başvur’un kredi hesaplama araçlarını kullanarak bankaların sunduğu tüm konut kredilerini listeleyip karşılaştırabilir, bütçenize uygun bulduğunuz konut kredisine sitemiz üzerinden ön başvuruda bulunabilirsiniz.
Hane gelirinize göre ev kredinizin aylık tutarı belirlenir. Bu tutar belirlenirken, aylık taksit tutarınızın, hane gelirinizin %50’sini geçmeyecek şekilde olmasına özen gösterilir.
Ev kredisi başvurusu yapılırken aynı evde ikameti olan tüm aile bireylerinin belgelenebilir gelirleri kabul edilmektedir. Beyan edilen gelir miktarı ne kadar yüksek olursa, kullanılabilecek konut kredisi limiti o kadar artacaktır. Bunun yanı sıra gelirleri beyan edilen tüm bireylerin kredi notu da önem taşımaktadır. Aile üyelerinin kredi notu durumları, konut kredisi başvurusunun olumlu ya da olumsuz sonuçlanmasını etkilemektedir.
18 yaşını doldurmuş olan tüm vatandaşlar, gerekli şartları sağlıyorsa konut kredisine başvurabilir. Bankalar size kredi verdikten sonra, bu krediyi geri ödeyebileceğinizden emin olmak ister. Bankalar bu noktada güvence olarak belgelenebilir gelir miktarınıza ve kredi notunuza önem verir. Düzenli bir geliri ve sigortası olmayan bireyler için ev kredisinden faydalanmak oldukça zorlaşacaktır.
Özetle konut kredisi alabilmeniz için karşılamanız gereken şartlar:
Ev kredisi diğer kredilere göre daha yüksek tutarlı bir kredi türü olduğundan dolayı başvuru aşaması ve başvurudan sonraki değerlendirme süreci daha uzun sürmektedir. Kredi tahsis birimi, beyanlarınızı değerlendirdikten sonra olumlu ya da olumsuz sonuç alırsınız.
Konut kredisi yardımı ile alınan eve ortak tapu yapılabilmektedir. Bu noktada eve ortak olacak her birey ayrı ayrı konut kredisi talebinde bulunabilir. Kredi için talepte bulunan tüm bireyler ayrı ayrı değerlendirilir. Sonucunda ise taraflardan her birine ayrı krediler açılır fakat konutun tamamına ipotek koyulur.
Kredi notu, özellikle konut kredisi başvurularında çok önem taşır. Bankalar, size verdikleri krediyi geri alabileceğine dair sizden güvence almak ister. Bu güvence maddelerinden biri de kredi notunuz/sicilinizdir. Kredi notu düşük olanlar, bankalardan kırmızı kalem yiyen kişiler, kara listede olanlar konut kredisi başvurularından olumsuz yanıt alacaklardır.
Hayır çekemezler. Ev kredisi çekebilmenin şartlarında aktif sigortalı bir çalışan olmak ve belgelenebilir bir gelirinizin olması yer almaktadır.
Elbette. Aktif sigortası ve belgelenebilir geliri olan engelli bireylerin tamamı konut kredisinden faydalanabilirler.
Evet. Herhangi bir yerde yaşayan tüm Türk vatandaşları Türkiye’deki konut kredisi fırsatlarından yararlanabilirler. Bu noktada bankalar, başvurulan ülkelere göre talepleri değerlendirir ve geri dönüş yaparlar.
Evet, evinizin olması konut kredisinden yararlanamayacağınız anlamına kesinlikle gelmemektedir.
Hayır, böyle bir genel gereklilik yoktur. Ancak kredi notunuzun yetersiz olması, sicilde bozukluk, çalıştığınız kurumun güven vermemesi, gelirinizin kredi ödemelerinize yetmeyecek olması gibi durumlarda bankalar kefil talep edebilir. Bu noktada elbette ki kefilin de kredi sicili bozuk olmamalı ve sabit gelire sahip olmalıdır.
Çekebileceğiniz konut kredisi miktarı 3 faktöre bağlıdır. Bunlar; toplam hane geliri tutarı, gayrimenkulün değeri ve kredi notunuzdur. Bankalar, aylık konut kredisi taksit tutarını, toplam hane gelirinizin %50’sini geçmeyecek şekilde ayarlar. İkinci olarak, satın almak istediğiniz evin en fazla %90’ı için kredi çekebilirsiniz. Geriye kalan %10’luk kısım için peşinatınızın olması gerekmektedir. Evin değerini belirleyen ise eksperlerdir.
Konut kredilerinin toplam tutarları genel olarak yüksek olduğu için vade sayıları da bununla doğru orantılı olarak oldukça fazladır. Konut kredilerinde vade sayıları bankadan bankaya değişiklik gösterebilmektedir. Uygulanan en yüksek vade sayısı 120 ay (10 sene) olduğu söylenebilir.
Ev alımı süreci hatasız ve sorunsuz bir biçimde tamamlansa bile, mevzuata ve kurallara uymadan, ileriyi düşünmeden anlık verilen kararlardan dolayı ilerleyen süreçlerde çeşitli cezalara maruz kalınabilmektedir. Bundan dolayı ev alım sürecinde dikkatli olunması gerekmektedir. En çok dikkat edilmesi gereken kısımlardan biri belediyenin belirlediği rayiç bedelin, evin gerçek alım bedeli olması gerektiğidir. İkinci olarak da tapuda gösterilen rayiç bedel kontrol edilmeli ve asla düşük gösterilmemesi gerektiğidir.
Bir malın en güncel satış ya da sürüm değerine rayiç bedel denmektedir. Bir malın sahip olduğu güncel piyasa değeri olarak da adlandırılmaktadır. Araç, arsa, konut gibi varlıkların alım satımında rayiç bedel ile karşılaşılmaktadır fakat insanların karşısına en çok konut kategorisinde çıkmaktadır.
Konut rayiç bedeli bir konutun o günün piyasasına göre alım satım bedelidir. Konutun rayiç bedeli hesaplanırken o konutun yıpranma payı da hesaba katılır.
Aşağıdaki şartları sağlayan evlere konut kredisi verilmektedir:
Satıcının belirttiği özellikleri tam olarak karşılamayan, teknik özelliklerin tam olarak yerine getirilmediği konutlara ayıplı konut denir. Ayıplı konutlar, alıcının konuttan gerektiği şekilde faydalanmasını engeller.
Konut kredisi hesaplaması; çekilecek konut kredisi tutarı, belirli bir faiz oranı ve belirli bir vade (geri ödeme süresi) üzerinden yapılmaktadır. Ödenecek olan konut kredisi faizi, her taksit döneminde kalan anaparaya tekrar faiz uygulanarak hesaplanmaktadır.
Konut kredisinin detaylı hesaplama ve analizini yaparak tüm bankaların güncel konut kredilerini listeleyerek almak istediğiniz ev için en uygun faiz oranına sahip ev kredisini seçip hemen başvurmak isterseniz Hemen Başvur’un Konut Kredisi Hesaplama Aracı’nı kullanabilirsiniz.
Konut kredisini belirli bir kullandırım oranına sahip bir kredi türüdür. Bu nedenle satın almak istediğiniz evin ekspertiz değerinin yalnızca belirli bir yüzdelik kısmına kadar kredi kullanabilirsiniz. Geri kalan kısmına ise peşinat denir.
23 Haziran 2022 tarihindeki BDDK düzenlemesine göre değeri 10 milyon TL üzeri olan konutlar için kredi kullanılamayacaktır. 1. el konut satın alımında ise enerji sınıfı A olan ve değeri ise 2 milyon TL altında olan konutlar için %90’a kadar kredi kullanılabilecektir. Değeri 2-5 milyon TL arasında değişen evlerde ise bu oran %70 olabilecektir.
Eğer satın alacağınız konut, bankanın anlaşmalı olduğu bir proje ya da kurumdan ise genellikle peşinat için uygun faizli kredi kampanyaları sunulmaktadır. Bu noktada geliriniz ve kredi sağlığı notunuz önem taşımaktadır. Bu kısımda en önemli kriter konut kredisi ödemenizin ve eğer varsa diğer kredi ödemelerinizin aylık taksit tutarının gelirinizin yarısını geçmemesi gerektiğidir.
Ev kredisi alırken sıkça karşılaştığınız terimlerden biri de ekspertiz bedelidir. Ekspertiz bedeli, satın alınmak istenen konuta değer biçen emlak uzmanına ödenen ücrete denmektedir. Bankalar bu değer biçme işlemi için Sermaye Piyasası Kurumu’ndan lisans almış bağımsız ekspertiz firmalarıyla çalışmaktadır.
Ekspertiz bedeli belirlenirken eksperler temel olarak şu esaslara dikkat etmektedirler:
Kredi başvurusunun işlenmesi aşamasında banka, dosya masrafı adında bir ücret talep etmektedir. Dosya masrafı Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından belirlenen sınırlar dahilinde talep edilmektedir. İlgili yönetmelik gereğince güncel dönemde dosya masrafı kredi tutarınının binde 5’ini geçememektedir. Örnek olarak 100.000 TL’lik bir kredi için dosya masrafı en fazla 500 TL olmak zorundadır.
Konut kredisinin faiz oranları da tıpkı diğer krediler gibi bankaların dönemsel faiz oranlarına göre değişim göstermektedir. Aynı zamanda bankaların dönemsel olarak konut kredileri için özel teklifleri olabilmektedir. Bu sebeplerden dolayı her dönem en düşük faizli ev kredisi veren bankalar değişmektedir.
HemenBaşvur Konut Kredisi Hesaplama Aracı’nı kullanarak her dönem için en güncel faiz oranlarını görebilirsiniz. İstediğiniz konut kredisi ve vade miktarını da belirleyerek özelleştirilmiş bir hesaplama yapabilir, tüm bankaları tek ekranda sıralayıp isteğinize en uygun konut kredisine başvurabilirsiniz.
Kendi ihtiyacınız için en uygun konut kredisini seçerken sadece faiz oranına göre bir hesap yapmanız önerilmemektedir. Aşağıda konut kredisine ilave edilecek ücretlendirmeler belirtilmiştir:
DASK’ın bir diğer adı Zorunlu Deprem Sigortası’dır. Adından da anlaşılacağı üzere coğrafi konumundan ötürü deprem kuşağında yer alan ülkemizde DASK, zorunlu bir sigorta türüdür. DASK poliçesi her yıl yenilenir.
Konut satışı işleminde emlakçı komisyonu, en fazla satış bedelinin %2’si + KDV (%20) olarak belirlenmiş olup, alıcıdan ve satıcıdan ayrı ayrı alınır.
Düşük faizli konut kredisi alarak konut sahibi olmak isteyenler için %1,20 faiz oranlı konut kredisi kullanıma sunulmaktadır. %1,20 faiz oranlı konut kredisi almak için gerekli olan detaylar şunlardır:
%0,69 konut kredisi veren bankalar Vakıfbank, Ziraat Bankası, Halkbank, Emlak Katılım, Ziraat Katılım ve Vakıf Katılım olarak açıklanmıştır.
Çekeceğiniz konut kredisi tutarı, satın alacağınız gayrimenkul değerinin %90’ını geçemez. Ayrıca bankalar, aylık taksit tutarınızı toplam hane gelirinizin %50’sini geçmeyecek şekilde belirler.
Diğer kredi türleri de dahil olmak üzere genel olarak kredi taksit ödemesinin 90 gün gecikmesi sonucunda banka tarafından size yapılandırma teklifi gelebilmektedir. Eğer yapılandırmayı onaylamazsanız ya da size ulaşılamazsa hakkınızda yasal takip başlatılır. Ayrıca konut kredisi ödemesi aşamasında ev, bankanın ipoteği altında olduğundan dolayı banka eve el koyma hakkına sahiptir.